Welding MCQ Question and Answer | MCQ on Electroslag Welding |

Hello Friends Today’s we see some welding MCQ Question and Answer. Mcq on electroslage welding. Multiple choice question and answer on Welding.

Now let’s start the welding MCQ Question and Answer.

Welding MCQ Question and Answer:

1. What is cross wire welding is

  1. Multi spot welding process
  2. Continuous spot welding process
  3. Used to for mesh
  4. used where additional strength is required.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( used to for mesh)

[/bg_collapse]

2. The projection welding is

  1. continuous spot welding process
  2. multi spot welding process
  3. used to mesh
  4. used to make cantilever

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( multi spot welding process)

[/bg_collapse]

3. What is seam welding is

  1. Used to for mesh
  2. multi spot welding
  3. continuousa spot welding process
  4. used for welding cylindrical object

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( Contimuous spot welding process)

[/bg_collapse]

4. ……… is the form of thermit welding

  1. Resistance welding
  2. Gas welding
  3. Fusion welding
  4. Arc welding

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( Fusion welding)

[/bg_collapse]

5. TIG welding is suited for …….. welding

  1. Mild welding
  2. carbon steel
  3. stainless steel
  4. Aluminium
  5. silver

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( Aluminium)

[/bg_collapse]

6. In arc welding the temperature is granted

  1. 1000 C
  2. 1500 C
  3. 5500 C
  4. 8000 C

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( 5500 C )

[/bg_collapse]

7. In brazing joint which of the following is strongest joint

  1. Butt
  2. Lap
  3. Scarf ( inclined)
  4. All of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( lap)

[/bg_collapse]

8. In arc welding equipment is used for …. material by carbon electrode

  1. A.C welding set
  2. rectifier
  3. motor generator
  4. DC welding set with straight polarity

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( D.C welding set with straight polarity)

[/bg_collapse]

9. Reverse polarity welding is in …..

  1. Electrode holder is connected to the positive and work to negative
  2. Electrode holder is connected to the negative and work is positive
  3. work is positive and holder is earthed
  4. holder is positive and work is earthed

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( Electrode holder is connected to the positive and work is to negative)

[/bg_collapse]

10. The metal is transferred in the form of …….. In MIG welding

  1. molten drops
  2. weld pool
  3. a fine spray of metal
  4. molecules

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( a fine spary of metal)

[/bg_collapse]

11. In welding the distortion is occured due to

  1. Use of excessive current
  2. improper clamping method
  3. oxidation of weld pool
  4. use of wrong electrode

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( improper clamping method)

[/bg_collapse]

12. Which is used for welding aluminium in inter gas arc welding process

  1. No- combustible electrode in combination with helium and d.c current
  2. combustible electrode and argon in combination with a.c current
  3. straight polarity d.c current
  4. none of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( combustible electrode and argon in combination with a.c current)

[/bg_collapse]

13. Which is used for welding magnesium in inter gas arc welding process

  1. No combustible electrode in combination with helium and d.c current
  2. combustible electrode and argon in combination with a.c current
  3. straight polarity d.c current
  4. none of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( No-combustible electrode in combination with helium and D.C current)

[/bg_collapse]

14. What is carbon arc welding is

  1. A process which uses a mixture of iron oxide and granular aluminium
  2. accomplished by maintaining a hot molten metal pool between plates
  3. used to weld carbon rods
  4. none of these

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( none of these)

[/bg_collapse]

15. What is thermit welding process

  1. Accomplished by maintaining a hot molten metal pool between plates
  2. A process which uses a mixture of iron oxide and granular aluminium
  3. a process in which arc is maintained under blanket of flux
  4. none of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( A process which uses a mixture of iron oxide and granular aluminium)

[/bg_collapse]

16. In gas welding the most commonly used flame is

  1. Neutral
  2. oxidising
  3. carburising
  4. all of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( Neutral)

[/bg_collapse]

17. which electric- supply is uses arc welding

  1. A.C
  2. D.C
  3. Both
  4. spiral waveform

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( both AC and DC)

[/bg_collapse]

18. What is electroslag welding is

  1. A process which uses a mixture of iron oxide and granular aluminium
  2. accomplished by maintaing a hot molten metal pool between plates
  3. a process in which arc is maintained under a blanket of flux
  4. none of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( accomplished by maintaining a hot molten metal pool between plates)

[/bg_collapse]

19. The weld decay phenomenon occurs in

  1. cast iron
  2. stainless steel
  3. bronze
  4. brass

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( stainless steel )

[/bg_collapse]

20. In welding the preheating is essential for

  1. high speed steel
  2. stainless steel
  3. german silver
  4. cast iron

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( cast iron)

[/bg_collapse]

21. Which of the following welding process uses consumable electrode

  1. Thermit
  2. TIG
  3. GAs
  4. MIG

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( MIG)

[/bg_collapse]

22. What is flash butt welding is

  1. Gas welding
  2. arc welding with reverse polarity
  3. resistance welding
  4. arc welding with straight polarity

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( resistance welding)

[/bg_collapse]

23. In submerged arc welding which of the following type of electrode is used

  1. Bare tool
  2. copper electrode
  3. core wire
  4. coated electrode

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( bare tool)

[/bg_collapse]

24. The electrode material is made up of in resistance welding is

  1. carbon steel
  2. stainless steel
  3. copper
  4. high speed steel

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( Copper)

[/bg_collapse]

25. If the arc is too long in arc welding it will result in

  1. Electrode stiking to the base metal and base metal not melting and bead resting on top of the work laeding to poor fusion and gas and slag holes
  2. Formation of large globules in an irregular pattern because of wandering of arc leading of poor fusion with base petal
  3. ARC extinction
  4. operator hazards

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B (Formation of large globules in an irregular pattern because of wandering of arc leading of poor fusion with base petal)

[/bg_collapse]

Refrences:-

Welding- wikipedia

This is all about welding MCQ wuestion and answer, Welding mcq question and answer, welding mcq question and answer, MCQ on electroslag welding, Welding mcq question and answer, welding mcq question and answer.

This is all about welding mcq question and answer. I hope youlike this article ( welding mcq question and answer). IF any query about this article ( welding mcq question and answer) comment below. Share this article ( welding MCQ question and answer ) with friends and on social media.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *