Multiple Choice Question and Answer On Metal Cutting | MCQ On Metal Cutting |

Hello Friends Today’s We See Some Multiple Choice Question and Answer On Metal Cutting | MCQ ON Metal Cutting | For the competative exam point of view and semester exam point of view.

Now Let’s Start The Multiple choice Question and Answer On Metal Cutting

Multiple choice Question and Answer On Metal Cutting:

1. Example For Oblique Cutting is

  1. Swaing
  2. Lathe Cut off tool
  3. Broaching
  4. Milling

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( Milling)

[/bg_collapse]

2. Most of the metal cutting heat goes into the

  1. moving chip
  2. cutting tool
  3. work material
  4. machine tool

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( moving chip)

[/bg_collapse]

3. In comparison of HSS super HSS contain higher percentage of

  1. Tungestan
  2. Carbon
  3. vandium
  4. Cobalt

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( vanadium)

[/bg_collapse]

4. Wheel wear can be reduced by

  1. making use of hard wheel
  2. Increasing wheel speed
  3. Decreasing depth of cut
  4. all of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( all of the above )

[/bg_collapse]

5. In which process the cutter tooth tries to hold the workpiece

  1. down milling
  2. Up milling
  3. Both
  4. none of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( down milling )

[/bg_collapse]

6. In gang milling process

  1. two or more than two operation are carried simultaneously
  2. number of cutter are used in combination
  3. both ends of tables are utilized by providing fixture at both ends
  4. the path of cutter is guided by a contour template

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( nuber of cutter are used in combination)

[/bg_collapse]

7. Amount of energy consumption for unit volume of metal removal is maximum in

  1. turning
  2. milling
  3. reaming
  4. grinding

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( grinding)

[/bg_collapse]

8. The primary tool force used in calculating the total power consumtion in machining in the

  1. radial force
  2. tangential force
  3. axial force
  4. frictional force

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( tangential force)

[/bg_collapse]

9. Machinability of steel is improved by the addition of

  1. sulphur
  2. silicon
  3. phosporous
  4. all of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( all of the above)

[/bg_collapse]

10. Only negative rake angle are used with the following tool material

  1. HSS
  2. carbon tool steel
  3. carbides
  4. diamonds

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( diamonds)

[/bg_collapse]

READ MORE ARTICLE:

Welding MCQ Question and Answer | MCQ on Electroslag Welding |

11. In metal cutting the BUE formation results in

  1. improvements in surface finish
  2. reduction in cutting force
  3. deterioration of surface finish
  4. improvement in tool life

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( improvement in tool life )

[/bg_collapse]

12. Depth of cut depends upon

  1. type of cut and tool life
  2. material to be cut
  3. feed rate
  4. none of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A( type of cut and tool life)

[/bg_collapse]

13. cutting speed is related to tool life as

  1. directly
  2. inversly
  3. lineraly
  4. none of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( inversly )

[/bg_collapse]

14. Flooding is the method in which

  1. A low volume of cutting fluid is applied on front of the chip
  2. a low volume flow of cutting fluid is applied on the back of the chip
  3. a high volume flow of cutting fluid is applied on the back of the chip
  4. a high volume flow of cutting fluid is applied on the front of the chip

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer – Option C ( a high volume flow of cutting fluid is applied on the back of the chip)

[/bg_collapse]

15. Which of the following can not be machined

  1. white cast iron
  2. 18.8 stainless steel
  3. stellite
  4. all of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( all of the above )

[/bg_collapse]

16. Hot hardness is an essential property for

  1. gear material
  2. shaft material
  3. welding electronics
  4. tool material

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( tool material)

[/bg_collapse]

17. Cutting power consumption in turning can be significatntly reduced by

  1. increasing rake angle of the tool
  2. increasing cutting angle of the tool
  3. widening the nose radius of the tool
  4. increasing the clearance angle

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- option A ( increasing rake angle of the tool)

[/bg_collapse]

18. The value of shear angle depends upon

  1. work piece material and material of the tool
  2. cutting conditions
  3. geometry of tool
  4. all of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( all of the above )

[/bg_collapse]

19. The effect of rake angle on the mean friction angle in machining can be explained by

  1. sliding model of friction
  2. sticking and then sliding friction model
  3. sticking friction model
  4. sliding and then sticking friction model

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( sliding model of friction)

[/bg_collapse]

20. The built up edge is undesirable on the tool because

  1. it increase the heat at cgip-tool interface
  2. it leads to poor surface finish
  3. it leads to more power consumption
  4. all of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer”

Answer- Option D ( all of the above )

][/bg_collapse]

READ MORE ARTICLE:

MCQ on Ultrasonic Machining Process | Ultrasonic Machining Question and Answer |

MCQ on Electro Chemical Machining Process | Electrochemical Machining Process Objective Question and Answer |

21. The heat generated in metal cutting is dissipated in different proportion into enviroment, tool, chip and workpiece. the correct order of this proportion in decreasing magnitude is ( no cutting fluid is used )

  1. tool, work, chip, enviroment
  2. wok, tool, chip, enviroment
  3. tool, chip, enviroment, work
  4. chip, tool, work , enviroment

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( work, tool, chip, enviroment)

[/bg_collapse]

22. Single point thread cutting tool should ideally have

  1. zero rake
  2. positive rake
  3. negative rake
  4. normal rake

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( Positive rake)

[/bg_collapse]

23. Gear cutting on a milling machine using an involute profile cutter is a

  1. gear forming process
  2. gear generating process
  3. gear shaping process
  4. highly accurate gear producing process

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( gear generating process)

[/bg_collapse]

24. Parameters which have an influences on metal cutting are

  1. work material and cutting tool material
  2. cutting tool geometry and cutting speed
  3. depth of cut and feed rate
  4. all of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( all of the above )

[/bg_collapse]

25. Continuous ship formation takes place due to

  1. machining of ductile material
  2. machining of brittle material
  3. formation of built up edge
  4. low cutting speed

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( machining of ductile material)

[/bg_collapse]

26. Discontinuous chip formation takes place due to

  1. high cutting speed
  2. large rake angle
  3. small rake angle with low cutting speed
  4. ductile work material

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( Small rake angle with low cutting speed)

[/bg_collapse]

27. Cutting edge is

  1. surface on which chip slides
  2. intersection of flank and base of tool
  3. surface where cutting edge and end cutting edge intersect
  4. Edge of face of tool which removes material from work piece

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( Edge of face of tool which removes material from work piece)

[/bg_collapse]

28. Which of the following is single point cutting tool?

  1. Soild tool
  2. brazed tool
  3. shaper tool
  4. interserted bit tool

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( Shaper tool)

[/bg_collapse]

29. The feed for machining depends upon

  1. finished required
  2. power available, type of cut
  3. tool life
  4. all of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( all of the above)

[/bg_collapse]

30. Factor which increase the machinability in carbon steel are

  1. large grains
  2. non- uniform microstructure
  3. addition of sulphur lead and phosphorus
  4. non lamellar structure

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( addition of sulphur, lead and phosphorus)

[/bg_collapse]

Refrences:

Metal Cutting- Wikipedia

My YouTube Channel

MCQ on metal cutting, multiple choice question and answer on metal cutting, multiple choice question and answer on metal cutting, multiple choice question and answer on metal cutting, multiple choice question and answer on metal cutting, multiple choice question and answer on metal cutting.

This is all about multiple choice question and answer on metal cutting. I hope you like this article (multiple choice question and answer on metal cutting )

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *