MCQ on Ultrasonic Machining Process | Ultrasonic Machining Question and Answer |

Hello Friends today we see some MCQ on ultrasonic machining process. Ultrasonic machining process Objective Question and Answer.

Now Let’s Start MCQ on Ultrasonic machining

MCQ on Ultrasonic Machining process:

1. Which of the following equipment is used in ultrasonic machining process

  1. Tool and slurry
  2. Concentrator
  3. Magnetostrictor
  4. all of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( all of the above)

[/bg_collapse]

2. Whose scientist which discover magnetostrictor effect

  1. Balamuth
  2. Steve o flawer
  3. Joule
  4. none of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( joule)

[/bg_collapse]

3. The magnetostrictor convert magnetic energy into …… type of energy in ultrasonic machining process

  1. Mechanical energy
  2. electrical energy
  3. thermal energy
  4. none of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer-= Option A ( mechanical energy)

[/bg_collapse]

4. Which of the following is unconvention machining process

  1. ultrasonic machining
  2. milling
  3. drilling
  4. none of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( ultrasonic machining)

[/bg_collapse]

5. Where ultrasonic machining is used for

  1. conductor
  2. insulator
  3. metal
  4. all of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( all of the above )

[/bg_collapse]

6. one of the following is conventional machining process

  1. Electron beam machining
  2. electrochemical machining
  3. ultrasonic maching
  4. none of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( none of the above)

[/bg_collapse]

7. Which of the following unconventional machining process is used in machining of plastice material

  1. Electro chemical machining
  2. ultrasonic machining
  3. electron beam machining
  4. none of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( ultrasonic machining)

[/bg_collapse]

8. In ultrasonic machining process the material removal rate is increased with

  1. Increase in volume of work material per impact
  2. decrease in volume of work material per impact
  3. decrease in frequency
  4. decrease in number of particle making impact per cycle

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( increase in volume of work material per impact)

[/bg_collapse]

9. In ultrasonic machining process the material removal rate is increased with

  1. Decrease in volume of work material per impact
  2. decrease in volume of work material per impact
  3. decrease in frequency
  4. increase in number of particle making impact per cycle

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( increase in number of particle making impact per cycle)

[/bg_collapse]

Read More Article:

10. the material removal rate in ultrasonic machining is increased with

  1. decrease in the number of particle making impact per cycle
  2. Increase in frequency
  3. decrease in volume of work material per impact
  4. decrease in volume of work material per impact

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( increase in frequency)

[/bg_collapse]

11. In ultrasonic machining process the element of machine which which is used to convert high frequency electrical impulse into mechanical vibration is known as

  1. Tool
  2. feed unit
  3. transducer
  4. none of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( Transducer)

[/bg_collapse]

12. In USM the material removal rate is increased with

  1. Increase in amplitude
  2. decrease in frequency
  3. decrease in grain size of abrasive
  4. decrease in amplitude

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( increase in amplitude)

[/bg_collapse]

13. Ultrasonic machining process is material removal process used to ……… material

  1. Form
  2. melt
  3. erode
  4. corrode

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( erode )

[/bg_collapse]

14. In ultrasonic machining the material removal occur due to

  1. abrading action
  2. chemical action
  3. chip formation
  4. corroding action

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( abrading action)

[/bg_collapse]

15. In ultrasonic machining process which of the following is vibrate as ultrasonic frequency

  1. abrasive particle only
  2. workpiece
  3. slurry mix
  4. tool

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( tool)

[/bg_collapse]

16. In ultrasonic machining process the material removal rate can be attribute to …….. mechanism

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( 4 )

[/bg_collapse]

17. When the ultrasonic machining was developed

  1. 1920
  2. 1927
  3. 1937
  4. 1980

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( 1927 )

[/bg_collapse]

18. One of the following statement is true about ultrasonic machining process

  1. this process consume very less power
  2. there is direct contact between the tool and the workpiece
  3. this process is not suitable for machining of brittle material
  4. there is no direct contact between the tool and the workpiece

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( there is no contact between the tool and the workpiece)

[/bg_collapse]

19. One of the following material is not suitable for ultrasonic machining

  1. lead
  2. carbides
  3. ceramics
  4. glass

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( lead)

[/bg_collapse]

20. In ultrasonic machining process ……… is converted into mechanical vibrations

  1. pressure energy of the slurry
  2. electrical energy
  3. mechanical energy of the tool
  4. chemical energy of the chemical used for the slurry

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( electrical energy)

[/bg_collapse]

21. The source of energy in ultrasonic machining is

  1. electro spark
  2. mechanical
  3. chemical
  4. electrical

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( Mechanical )

[/bg_collapse]

22. The echant used in chemical machining is

  1. ferric chloride
  2. zinc
  3. magnesium
  4. silicon

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( magnesium)

[/bg_collapse]

23. What is the full form of USM in machining process

  1. ultrsonic machining
  2. ultra sonar machining
  3. UV spectrum manufacturing
  4. ultrasound manufacturing

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( ultrasonic machining)

[/bg_collapse]

24. In ultrasonic machining which is softer material

  1. workpiece
  2. tool and workpiece
  3. tool
  4. none of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( tool)

[/bg_collapse]

25. In USM the amplitude of oscillation of tool ranges between

  1. 0.1-10 um
  2. 10-40 um
  3. 50-100 im
  4. 100-1000 um

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( 10-40 um)

[/bg_collapse]

Refrence :

Steam turbine – Wikipedia

My YouTube Channel

MCQ on ultrasonic machining process, mcq on ultrasonic machining, mcq on ultrasonic machining process, mcq on ultrasonic machining process, mcq on ultrasonic machining.

this is all about mcq on ultrasonic machining process. I hope you like this article ( mcq on ultrasonic machining ). Share this article ( mcq on ultrasonic machining ) with friends and on social media.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *