MCQ on Electro Chemical Machining Process | Electrochemical Machining Process Objective Question and Answer |

Hello Friends Today We see some MCQ on Electro chemical machining Process.

Now Let’s Star the MCQ on Electro chemical Machining Process.

MCQ on Electro chemical Machining Process :

1. Dielectric is a must in

  1. EDM process
  2. ECM process
  3. Laser beam machining
  4. abrasive jet machining

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( EDM Machining )

[/bg_collapse]

2. Requirement of good cutting fluid are

  1. Low thermal conductivity, high viscosity and high lubricating quality
  2. High thermal conductivity, low viscosity and high lubricating quality
  3. high thermal conductivity, high viscosity and high lubricating quality
  4. high thermal conductivity , low viscosity and low lubricating quality

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer-Option B ( High thermal conductivity, low viscosity and high lubricating quality)

[/bg_collapse]

3. The main function of cutting fluid is

  1. Prevent the formation of built up edges
  2. improve surface finish
  3. control total heat
  4. protect against rusting

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( Control total heat)

[/bg_collapse]

4. The metal in electrochemical machining process is removed by

  1. ionisation and shearing
  2. transfer of electrons
  3. migration of ions towards the tool
  4. chemical action and abrasion

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( migration of ions towards the tool)

[/bg_collapse]

5. The source of energy in electro chemical machining is

  1. Electro spark
  2. chemical
  3. electrical
  4. mechanical

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( Electro spark)

[/bg_collapse]

6. in electrochemical machining process metal removal rate depends on

  1. the hardness of the tool
  2. the hardness of job material
  3. the difference between the hardness of the tool and work material
  4. independent of the hardness of tool and work material

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( independent of the hardness of tool and work material)

[/bg_collapse]

7. The tool electrodes used in the electrochemical process differ from those used in Electro discharge machining process in that ECM electrode

  1. are made of insulating material
  2. are made of conducting material
  3. are insulated at the side
  4. are insulated in the front

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( are made of conducting material)

[/bg_collapse]

8. The purpose of accumulator in water jet machining is to

  1. raise the water pressure
  2. eliminate pulsation and works as energy reservisor
  3. keep the temperature well under control
  4. to store water only

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( eliminating pulsation and works as energy reservior)

[/bg_collapse]

9. Which of the following machining method has maximum penetration rate?

  1. Ultrasonic machining
  2. chemical machining process
  3. electrochemical machining
  4. Plasma Arc machining

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( electro chemical machining )

[/bg_collapse]

10. The conventional electrical energy into mechanical energy in case of ultrasonic machining takes place because of

  1. spark
  2. chemical action
  3. a high voltage beam of electrons
  4. piezoelectric effect

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( piezo electric effect)

[/bg_collapse]

11. Which of the following is not electro chemical energy process?

  1. Electrical discharge machining
  2. electro chemical machining
  3. electro chemical honing
  4. electro chemical deburring

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( electrical discharge machining)

[/bg_collapse]

12. For fine hole drilling and contour machining which process is used

  1. Electronbeam machining
  2. laser baem machining
  3. electrochemical machining
  4. plasma arc machining

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( electrochemical machining)

[/bg_collapse]

13. the tool material used in USM is

  1. mild steel
  2. high speed steel
  3. carbides
  4. ceamics

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( mild steel )

[/bg_collapse]

14. The current used in EDM is

  1. AC
  2. pulsed AC
  3. Dc
  4. Pulsed DC

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( pulsed DC)

[/bg_collapse]

15. Dielectric fluid is used in

  1. electrochemical machining
  2. ultrasonic machining
  3. electrodischarge machining
  4. laser beam machining

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( electrodischarge machining)

[/bg_collapse]

16. The process in which the material removal rate is governed by Farady’s law is

  1. Electro chemical machining
  2. electrical discharge machining
  3. abrasive jet machining
  4. laser beam machining

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( electro chemical machining)

[/bg_collapse]

17. The following is not true for ECM?

  1. It can machine highly complicated shapes in a single pass
  2. tool life is very high
  3. machinability of the work material is independent of its phusical and mechanical properties
  4. kerosine is use as electrolyte

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( kerosine is use as electrolyte)

[/bg_collapse]

18. Electro discharge machining uses the following dielectric fluid

  1. Kerosene
  2. sodium hydrooxide
  3. water
  4. aqeous salt solution

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( kerosene)

[/bg_collapse]

19. A good machinability rating would indicate

  1. long tool life, high power requirement and less machining time
  2. long tool life, low power requirement and a good surface finish
  3. short tool life and a good surface finish
  4. long tool life, high power requirement nad a good surface finish

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option ( B (long tool life, low power requirement and a good surface finish)

[/bg_collapse]

20. In electro discharge machining the workpiece is connected to

  1. earth
  2. cathode
  3. anode
  4. electrolyte

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( ANODE)

[/bg_collapse]

21. In electro chemical machining the metal is removed by

  1. Dissolution
  2. evaporation
  3. sputtering
  4. shearing

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( Dissolution)

[/bg_collapse]

22. One of the following condition are desirable for electro chemical machining

  1. low value DC and high value electric potential
  2. high value DC and low value electric potential
  3. high value DC and high value electric potential
  4. Low value DC and low value electric potential

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( high value DC and low value electric potential )

[/bg_collapse]

23. one of the following material is used for making of work holding device?

  1. Wood
  2. Rubber
  3. Steel
  4. Graphite fibre

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( Graphite fibre)

[/bg_collapse]

24. One of the following statement is true about electro chemical machining

  1. unable to machine high strength material
  2. excessive tool wear
  3. it gives burr free surface
  4. surface hardness of the work piece gets reduced

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( It gives burr free surface)

[/bg_collapse]

25. the tool which is used in electrochemical machining have the following properties

  1. High machinability
  2. high softness
  3. low corrosion rate
  4. high conduvtive strength

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( high machinabilty)

[/bg_collapse]

Refrences:

Steam turbine – Wikipedia

My YouTube Channel

MCQ on electro chemical machining, mcq on electro chemical machining, mcq on electro chemical machining, mcq on electro chemical machining, electrochemical machining objective question and answer, mcq on electro chemical machining, mcq on electro chemical machining.

This is all about mcq on electro chemical machining. I hope you like this articel ( mcq on electro chemical machining), Share this article ( mcq on electro chemical machining process ) with friends and on social media.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *