MCQ On Abrasive Water Jet Machining | Water Jet Machining Objective Question and Answer |

Hello Friends Today’s We see Some MCQ on Abrasive Water Jet Machining. MCQ on Abrasive Water Jet Machining For the Competative Exam Point of View and For Semester Exam point of view.

Now Let’s Start MCQ on Abrasive water Jet machining.

MCQ On Abrasive Water jet Machining:

1. What is the Full form of AWJM in Advanced manufacturing process.

  1. Automated water jet machining
  2. Automated water jet manufacturing
  3. Abrasive water jet manufacturing
  4. Abrasive water jet machining

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( Abrasive water jet machining)

[/bg_collapse]

2.Which of the Following material is used as an abrasive grain in abrasive jet machining

  1. Al2O3
  2. SiC
  3. Glass beads
  4. all of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( All of the above)

[/bg_collapse]

3. In Abrasive jet machining the material removed from the work piece by means of

  1. mechanical abrasion
  2. vaporization
  3. electro plating
  4. corrosion

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( mechanical abrasion)

[/bg_collapse]

4. In Abrasive jet machining which type of material can be machined

  1. Hard material
  2. Glass
  3. ceramics
  4. All of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( all of the above)

[/bg_collapse]

5. The medium for carrying abrasive grains in abrasive jet machining is

  1. Liquid
  2. Gases
  3. any fluid
  4. none of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( Gases)

[/bg_collapse]

6. Which of the following gases are used in Abrasive jet machining for carrying the abrasives

  1. CO2
  2. Nitrogen
  3. air
  4. all of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( All of the above)

[/bg_collapse]

7. Which size of abrasive grains are used in abrasive jet machining

  1. 10-40 um
  2. 60-100 um
  3. 120-200 um
  4. 220-300 um

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( 10-40 um)

[/bg_collapse]

8. Where the abrasive jet machining is used

  1. Deburring
  2. Cutting
  3. Cleaning
  4. all of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( all of the above)

[/bg_collapse]

9. one of the following is an unconventional machining process

  1. Abrasive jet machining
  2. milling
  3. drilling
  4. none of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( Abrasive jet machining)

[/bg_collapse]

10. Abrasive water jet machining process can be used where

  1. Metals
  2. Conductors
  3. insulators
  4. all of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D ( All of the above)

[/bg_collapse]

READ MORE ARTICLE :

Multiple Choice Question and Answer On Metal Cutting | MCQ On Metal Cutting |

Welding MCQ Question and Answer | MCQ on Electroslag Welding |

11. One of the following is an example of conventional machining process

  1. Laser beam machining
  2. Electro chemical machining
  3. Drilling
  4. Abrasive jet machining

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( Drilling)

[/bg_collapse]

12. For machining of plastic material which machining process can be used

  1. Electron beam machining
  2. Abrasive jet machining
  3. laser beam machining
  4. none of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( Abrasive jet machining)

[/bg_collapse]

13. In abrsaive jet machining the metal removal rate is increased with

  1. Decrease in abrasive flow rate
  2. decrease in grain size of abrasives
  3. Increase in abrasive flow rate
  4. increase in grain size of abrasive

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( Increase in abrasive flow rate )

[/bg_collapse]

14. In abrasive jet machining the metal removal rate is increased with

  1. Decrease in abrasive flow rate
  2. increase in abrasive flow rate but decrease beyond a certain limit
  3. Increase in grain size of abrasive
  4. none of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( Increase in grain size of abrasive)

[/bg_collapse]

15. In abrasive jet machining the mixing ratio is defined as

  1. Mass flow rate of gas to mass flow rate of abrasive
  2. mass flow rate of abrasive to mass flow rate of gas
  3. velocity of gas to velocity of abrasive
  4. none of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( Mass flow rate of abrasive to mass flow rate of gas )

[/bg_collapse]

16. In Abrasive Jet machining process the metal removal rate is

  1. Low
  2. High
  3. Very high
  4. Vey low

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( Low )

[/bg_collapse]

17. The distance between the nozzle tip and the work surface increase, the material removal rate is …….. in abrasive jet machining

  1. Decrease continuously
  2. Increase continuously
  3. Decrease, becomes stable and then increases
  4. Increase, becomes stable and then decreases

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option D( Increase, becomes stable and then decrease)

[/bg_collapse]

Refrences:

Abrasive Jet machining- Wikipedia

My YouTube Channel

This is all about mcq on abrasive water jet machining. I hope you like this article (Mcq on abrasive water jet machining), Share this article (MCQ on abrasive water jet machining) with friends and on social media. MCQ on Abrasive water jet machining, mcq on abrasive water jet machining.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *