Electron Beam Machining Question and Answer | MCQ On Electron Beam Machining |

Hello Friends Today’s We See Electron Beam Machining Question and Answer .

Now Let’s Start Electron Beam Machining Question and Answer.

Electron Beam Machining Question and Answer:

1. In electron beam machining after cathode there is

  1. port for vacuum gauge
  2. bias grid
  3. a magnetic lens
  4. deflector coil

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( bias grid)

[/bg_collapse]

2. In electron beam machining the electron is accelerated by

  1. annular anode
  2. aperture
  3. cathode catridge
  4. electromagnetic coils

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( annular anode)

[/bg_collapse]

3. ……. determines the mode of an electron beam

  1. operating pressure
  2. position of magnetic lens
  3. the nature of biasing
  4. applied voltage

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( the nature of biasing)

[/bg_collapse]

4. In electron beam machining after anode the electron beam passes through

  1. cathode catridge
  2. a series of lenses
  3. bias grid
  4. deflector coils

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( a series of lenses)

[/bg_collapse]

5. In the electron beam machining the electron beam gun appratus

  1. allow only convergent electron to pass
  2. allow divergent electron to pass
  3. accelerates the electron beam
  4. absorb convergent electrons

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( allow only convergent electron to pass)

[/bg_collapse]

6. In electron beam machining the purpose of a series of slotted rotating disc provided between the electron beam gun and the workpiece

  1. It can increase the intensity of the beam (if needed)
  2. it increase the accuracy of the beam
  3. It prevents vapour generated during machining to reach the gun
  4. It prevent power loss

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( it prevents vapour generated during machining to reach the gun)

[/bg_collapse]

7. For alingment of beam … is provided in electron beam machining

  1. a telescope
  2. a lens
  3. microscope
  4. magnifier

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A ( a telescope)

[/bg_collapse]

8. In electron beam machining the mechanism of material removal

  1. chemical etching by the high energy electron
  2. mechanical erosion due to impact of high of energy electrons
  3. melting and vaporization due to the thermal effect of impingment of high energy electron
  4. sputtering due to high energy electron

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( melting and vaporization due to thermal effect of impigment of high energy electron)

[/bg_collapse]

9. Electron beam machining is …. process

  1. thermal
  2. adiabatic
  3. iso-thermal
  4. isentropic

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option A (thermal)

[/bg_collapse]

10. where the electron beam machining is carried out

  1. thermally insulated area
  2. highly pressure vessel
  3. vacuum
  4. none of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( vacuum)

[/bg_collapse]

11. During electron beam machining …… is kept under vacuum.

  1. whole setup
  2. the workpiece
  3. electron gun
  4. none of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( the workpiece)

[/bg_collapse]

12. In electron beam machining the electron strike the work material

  1. heat energy is converted to kinetic energy
  2. electrical energy is converted to heat energy
  3. kinectic energy is converted to heat energy
  4. none of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( kinetic energy is converted to heat energy)

[/bg_collapse]

13. The gun in electron beam machining is used in …… mode

  1. biasing
  2. pulsed
  3. wave guide
  4. high intensity

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( pulsed)

[/bg_collapse]

14. One of the following is not a function of EBM

  1. generating of electrons
  2. focusing the beam
  3. absorbing the electron beam
  4. none of the above

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option C ( absorbing the electron beam )

[/bg_collapse]

15. In electron beam machining … is used to make cathode for electron beam gun

  1. Aluminium
  2. Tantalum
  3. Rubidium
  4. molybdenum

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer- Option B ( tantalum)

[/bg_collapse]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *